niedziela, 30 sierpnia 2015

Proste maślane ciasto ze śliwkami

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ucierane ciasto ze śliwkami. Nie licząc owoców składa się zaledwie z 5 składników! Pyszne, wilgotne i maślane... Czy może być coś lepszego do niedzielnej, popołudniowej kawy na schyłek wakacji?;)






Składniki na podłużną formę 25 cm x 12 cm:
  • 140 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka +1 białko
  • 1 szklanka* mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • 6-7 śliwek węgierek lub renklod

* szklanka o pojemności 250 ml


Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo jajka i jedno białko, a następnie skórkę z pomarańczy lub aromat.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy maślanej, wszystko wymieszać dokładnie łyżką.
Masę wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć delikatnie mąką i ułożyć na wierzchu ciasta.
Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach.




5 komentarzy:

  1. Pychota! sezonowe śliwki najlepiej sprawdzają się w wypiekach

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne na nadchodzący sezon na śliwki :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie proste ciasta z owocami lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię maślane ciasta, bo są takie delikatne. A owoce w nich... ummm, mniam. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...