Lekki, pyszny obiad w gorący dzień, bez długiego stania w kuchni? - Proszę bardzo! Nietuzinkowe spaghetti w orzeźwiającym, śmietanowym sosie z dodatkiem świeżej mięty i fety, z zatopionymi kawałkami sezonowych zielonych szparagów. Pyszny obiad w 30 minut gotowy! I to bez większego wysiłku:)
Składniki na 3 porcje:
- 125 g makaronu spaghetti
- 50 g masła
- pół pora
- 200 g świeżych zielonych szparagów
- 300 ml warzywnego bulionu
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej mięty
- 150 ml śmietanki 18%
- 1 ząbek czosnku
- 100 g sera feta Arla Apetina Classic
- sól, pieprz
- 50 g parmezanu
Makaron wrzucić do gotującej się , posolonej wody.
W czasie, gdy makaron się gotuje, przygotowujemy sos:
Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy drobno posiekanego pora, chwilę smażymy, po czym dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Wszystko smażymy ok. 2 minuty, następnie podlewamy gorącym bulionem warzywnym. Dodajemy świeżą miętę i dusimy ok. 10 minut, aż szparagi zmiękną.
Śmietankę mieszamy z wyciśniętym ząbkiem czosnku i pokruszoną fetą. Dodajemy do sosu. Chwilę gotujemy. Na końcu do sosu wsypujemy drobno starty parmezan. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem.
Wow, superowy makaron! Nigdy nie łączyłam fety i szparagów :)
OdpowiedzUsuń