niedziela, 14 czerwca 2015

Spaghetti w sosie fetowo - miętowym ze szparagami

Lekki, pyszny obiad w gorący dzień, bez długiego stania w kuchni? - Proszę bardzo! Nietuzinkowe spaghetti w orzeźwiającym, śmietanowym sosie z dodatkiem świeżej mięty i fety, z zatopionymi kawałkami sezonowych zielonych szparagów. Pyszny obiad w 30 minut gotowy! I to bez większego wysiłku:)






Składniki na 3 porcje:
  • 125 g makaronu spaghetti
SOS:
  • 50 g masła
  • pół pora
  • 200 g świeżych zielonych szparagów
  • 300 ml warzywnego bulionu
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej mięty
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g sera feta Arla Apetina Classic
  • sól, pieprz
  • 50 g parmezanu


Makaron wrzucić do gotującej się , posolonej wody.
W czasie, gdy makaron się gotuje, przygotowujemy sos:
Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy drobno posiekanego pora, chwilę smażymy, po czym dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Wszystko smażymy ok. 2 minuty, następnie podlewamy gorącym bulionem warzywnym. Dodajemy świeżą miętę i dusimy ok. 10 minut, aż szparagi zmiękną.
Śmietankę mieszamy z wyciśniętym ząbkiem czosnku i pokruszoną fetą. Dodajemy do sosu. Chwilę gotujemy. Na końcu do sosu wsypujemy drobno starty parmezan. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem.








30 minut z Apetiną

1 komentarz:

  1. Wow, superowy makaron! Nigdy nie łączyłam fety i szparagów :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...