niedziela, 14 czerwca 2015

Szpinakowe pancakes

Urzekające wiosennym kolorem i smakiem, pełne witamin, delikatne i po prostu pyszne placuszki z młodego szpinaku. Ja już się w nich zakochałam...A wy?:)






Składniki na ok. 15 sztuk:
  • 3 garście liści młodego szpinaku
  • 5 łyżek gęstego jogurtu greckiego
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 filiżanki* mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju do smażenia 
*filiżanka o pojemności 220 ml

Do blendera wrzucić liście szpinaku, dodać jogurt i mleko, zmiksować. Masę połączyć z jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia, wyciśniętymi ząbkami czosnku i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
Na patelni wysmarowanej olejem smażyć placuszki o średnicy ok. 8 cm.





1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...