Wiem, że do rozpoczęcia czereśniowego sezonu pozostało jeszcze kilka dobrych tygodni, ale na brytyjskich targach, stoły już uginają się od tych ciemnoczerwonych owoców, nawiasem mówiąc zaraz po truskawkach, moich ulubionych:) W zeszły weekend powstało ciasto, które wyglądało świetnie a smakowało bajecznie... Czekoladowy biszkopt przełożony kokosową masą z białą czekoladą, do tego delikatna masa czekoladowa i zatopione w niej połówki świeżych czereśni, a całość zalana galaretką wiśniową. Pyszne do kawki, dla gości, dla rodziny, na większą okazję jak i zwykły letni weekend.
Składniki na blachę 20cm x 30 cm:
BISZKOPT:
- 6 jajek
- 12 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 2 śmietan-fixy
- 2 tabliczki białej czekolady (2 x 100g)
- 150 g wiórek kokosowych
- 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 1 tabliczka mlecznej czekolady "Mister Ron" Goplana
- 1/2 kg czereśni
- 1 galaretka wiśniowa
- 350 ml wiśniowej herbaty + 1 łyżka soku z cytryny + 1 łyżka likieru kokosowego lub wiśniowego (ew. wódki)
BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna, dodać stopniowo cukier, cały czas miksując. Następnie dodać po jednym żółtku. Na końcu do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie lecz dokładnie wymieszać łyżką.
Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Biszkopt wystudzić, a po wystudzeniu przekroić na 2 blaty.
Spodni biszkopt nasączyć herbatą wymieszaną z sokiem z cytryny i alkoholem.
MASA KOKOSOWA:
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z śmietan fixami. Do ubitej wlać powoli ostudzoną czekoladę, nadal miksując. Krem wymieszać z wiórkami kokosowymi. Rozsmarować na biszkopcie, przykryć drugim i także go nasączyć.
MASA CZEKOLADOWA:
Mleczną czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i do ubitej wlać powoli ostudzoną czekoladę, nadal miksując.
Masę rozsmarować na biszkopcie.
WIERZCH:
Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do wystudzenia.
Czereśnie umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Owoce poukładać na masie czekoladowej.
Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką wiśniową.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: