Pyszna i kolorowa propozycja na zbliżający się Dzień Dziecka. Delikatne, puszyste babeczki na bazie maślanki z kawałkami czekolady, udekorowane odpowiednio zabarwioną bitą śmietaną , w zależności od tego czy babeczki mają być prezentem dla dziewczynki czy chłopca. Gwarantuję, że rozejdą się w oka mgnieniu;)
Składniki na 12 sztuk:
- 1 i 3/4 szklanki* mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- niepełne 3/4 szklanki maślanki
- 75 ml oleju
- kilka kropli olejku waniliowego
- 100 g chipsów czekoladowych lub 1 tabliczka deserowej czekolady
DEKORACJA:
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 1 śmietan fix
- różowy (lub czerwony) i niebieski barwnik spożywczy
- cukrowe perełki
Jeśli do przepisu zdecydowaliśmy się użyć tabliczki czekolady, należy ją pokroić w bardzo drobną kostkę.
Jajka ubić z cukrem do białości. Miksując, wlać do masy maślankę, olej i aromat waniliowy. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko wymieszać łyżką. Na końcu dodać chipsy czekoladowe lub połamaną czekoladę.
Masę rozdzielić do foremek na babeczki wyłożonych papierowymi papilotkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach.
DEKORACJA:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z śmietan fixem. Odpowiednio zabarwić.
Wierzch upieczonych i wystudzonych babeczek udekorować bitą śmietaną. Na nią dekoracyjnie ułożyć cukrowe perełki.
Same ciekawe pomysły, warto coś spróbować u siebie w domu.
OdpowiedzUsuńTa wiedza to mi się przyda , często mam tego typu problemy.
OdpowiedzUsuń