Nasza wczorajsza kolacja. Szybka w przygotowaniu tarta na francuskim cieście z młodymi buraczkami, które smakiem świetnie połączyły się z kremowym serkiem z pesto i rukolą. Dodatkowo buraczki skropiłam dość mocno octem balsamicznym i przyprawiłam świeżym czosnkiem i drobno posiekaną cebulą, by nadać im wyrazu i ostrości. Całość dopełniają świeże szparagi, które smakiem i kolorem idealnie wpasowują się w charakter tarty. W pełni wiosenne danie w zaledwie 30 minut - warto spróbować!
Składniki na tartę o średnicy 20 cm:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 300g)
- 1 opakowanie serka Arla Apetina "Pesto i rukola"
- 3 ugotowane młode buraczki
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
- 4 zielone szparagi
- 50 g fety
Ugotowane buraki pokroić w cienkie plastry, przełożyć do miski. Skropić octem balsamicznym, wymieszać z wyciśniętymi ząbkami czosnku, drobno posiekaną cebulą, doprawić solą i czarnym pieprzem.
Szparagi wrzucić na osolony wrzątek, gotować 3 minuty, po czym przełożyć do miski z lodowatą wodą (dzięki temu zachowają kolor).
Ciastem francuskim wyłożyć formę do tarty. Posmarować je serkiem z pesto i rukolą. Na serku poukładać plastry buraczków, tak by na siebie zachodziły. Na środek tarty poukładac pokrojone szparagi. Całość posypać pokruszoną fetą.
Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: