niedziela, 31 maja 2015

Tarta z młodymi buraczkami, kremowym serkiem i szparagami

Nasza wczorajsza kolacja. Szybka w przygotowaniu tarta na francuskim cieście z młodymi buraczkami, które smakiem świetnie połączyły się z kremowym serkiem z pesto i rukolą. Dodatkowo buraczki skropiłam dość mocno octem balsamicznym i przyprawiłam świeżym czosnkiem i drobno posiekaną cebulą, by nadać im wyrazu i ostrości. Całość dopełniają świeże szparagi, które smakiem i kolorem idealnie wpasowują się w charakter tarty. W pełni wiosenne danie w zaledwie 30 minut - warto spróbować!





Składniki na tartę o średnicy 20 cm:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 300g)
  • 1 opakowanie serka Arla Apetina "Pesto i rukola"
  • 3 ugotowane młode buraczki
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • 4 zielone szparagi
  • 50 g fety


Ugotowane buraki pokroić w cienkie plastry, przełożyć do miski. Skropić octem balsamicznym, wymieszać z wyciśniętymi ząbkami czosnku, drobno posiekaną cebulą, doprawić solą i czarnym pieprzem.
Szparagi wrzucić na osolony wrzątek, gotować 3 minuty, po czym przełożyć do miski z lodowatą wodą (dzięki temu zachowają kolor).
Ciastem francuskim wyłożyć formę do tarty. Posmarować je serkiem z pesto i rukolą. Na serku poukładać plastry buraczków, tak by na siebie zachodziły. Na środek tarty poukładac pokrojone szparagi. Całość posypać pokruszoną fetą.
Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach.







30 minut z Apetiną Nowalijki w kuchni

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...