Coś dla wszystkich plackożerców:) Chrupiące placuszki z grubo tartych korzeni pietruszki, selera i ziemniaków z dodatkiem świeżego tymianku, który fajnie podkręca ich smak. Najsmaczniejsze podane na ciepło z kleksem gęstej kwaśnej śmietany lub polane sosem czosnkowym.
Składniki na ok. 25 sztuk:
- 2 korzenie pietruszki
- pół korzenia selera
- 6 średnich ziemniaków
- 1 cebula
- 4 jajka
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki drobno posiekanego świeżego tymianku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Pietruszki, selera i ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę obieramy i ścieramy na mniejszych oczkach. Do warzyw wbijamy jajka, dodajemy mąkę i drobno posiekany tymianek. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy na końcu solą i pieprzem.
Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
pysznie:)
OdpowiedzUsuń