poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Placki z pietruszki, selera i ziemniaków

Coś dla wszystkich plackożerców:) Chrupiące placuszki z grubo tartych korzeni pietruszki, selera i ziemniaków z dodatkiem świeżego tymianku, który fajnie podkręca ich smak. Najsmaczniejsze podane na ciepło z kleksem gęstej kwaśnej śmietany lub polane sosem czosnkowym.



Składniki na ok. 25 sztuk:
  • 2 korzenie pietruszki
  • pół korzenia selera
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki drobno posiekanego świeżego tymianku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Pietruszki, selera i ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę obieramy i ścieramy na mniejszych oczkach. Do warzyw wbijamy jajka, dodajemy mąkę i drobno posiekany tymianek. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy na końcu solą i pieprzem.
Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.




1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...