Przepis w sam raz na piątkowy lunch do pracy lub po prostu miła odskocznia dla zwykłej kanapki na postne śniadanie lub kolację. Lekka i zdrowa pełnoziarnista pita, nadziana świeżą sałatą, chrupiącym ogórkiem i cebulą w towarzystwie usmażonego łososia. Całość dopełnia lekko ostry sos musztardowo-jogurtowy. Polecam wszystkim wielbicielom łososia i zdrowych kanapek!
- 1 pełnoziarnista pita
- garść sałaty lodowej lub ulubionej mieszanki sałat
- kilka plasterków świeżego ogórka
- kilka plastrów cebuli
- 100 g świeżego łososia
- sok z cytryny
- ulubiona przyprawa do ryb
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 łyżka jogurtu naturalnego +1 łyżeczka musztardy + 1 łyżeczka majonezu
- sól, pieprz
Łososia skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawą. Usmażyć na oleju.
Pitę wstawić do nagrzanego piekarnika. Podpiec ok. 5 minut w 180 stopniach.
Jogurt wymieszać z musztardą i majonezem, przyprawić solą i pieprzem.
W podpieczonej picie zrobić nacięcie tworząc kieszonkę. Posmarować ją połową sosu. Ułożyć porwaną na kawałki sałatę, podsmażonego łososia, plastry ogórka i cebuli. Wszystko polać sosem. Najlepiej zajadać ciepłą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: