piątek, 20 lutego 2015

Pita pełnoziarnista z łososiem

Przepis w sam raz na piątkowy lunch do pracy lub po prostu miła odskocznia dla zwykłej kanapki na postne śniadanie lub kolację. Lekka i zdrowa pełnoziarnista pita, nadziana świeżą sałatą, chrupiącym ogórkiem i cebulą w towarzystwie usmażonego łososia. Całość dopełnia lekko ostry sos musztardowo-jogurtowy. Polecam wszystkim wielbicielom łososia i zdrowych kanapek!






  • 1 pełnoziarnista pita
  • garść sałaty lodowej lub ulubionej mieszanki sałat
  • kilka plasterków świeżego ogórka
  • kilka plastrów cebuli
  • 100 g świeżego łososia
  • sok z cytryny
  • ulubiona przyprawa do ryb
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego +1 łyżeczka musztardy + 1 łyżeczka majonezu
  • sól, pieprz


Łososia skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawą. Usmażyć na oleju.
Pitę wstawić do nagrzanego piekarnika. Podpiec ok. 5 minut w 180 stopniach.
Jogurt wymieszać z musztardą i majonezem, przyprawić solą i pieprzem.
W podpieczonej picie zrobić nacięcie tworząc kieszonkę. Posmarować ją połową sosu. Ułożyć porwaną na kawałki sałatę, podsmażonego łososia, plastry ogórka i cebuli. Wszystko polać sosem. Najlepiej zajadać ciepłą.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...