środa, 1 października 2014

Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą

Jak po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis na Wielkim Żarciu od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Farsz do pierogów na bazie ugotowanych ziemniaków, podobnie jak w ruskich, których jestem oddaną fanką;), do tego wyrazista kiszona kapusta i smażony boczek. Mmm... niebo w gębie! Wyszły naprawdę pycha! Na stałe weszły do naszego domowego menu na temat pierogowych "warjacji":)






Składniki na ok. 35-40 sztuk:

CIASTO NA PIEROGI (z TEGO przepisu) :
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka* ciepłego mleka + 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
 *szklanka o pojemności 250 ml

FARSZ:
  • ok. 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • większa szczypta mielonego kminku
  • 2 cebule
  • 150-200 g wędzonego boczku
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki (może być suszona; można także pominąć)


FARSZ:
Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest za kwaśna, a następnie gotować ok. 30 minut z dodatkiem kminku. Odcedzić na durszlaku, wystudzić, mocno wycisnąć i drobno pokroić.
Cebule i boczek pokroić w kostkę, razem przesmażyć.
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub utłuc tłuczkiem (tak jak na kopytka, lub pierogi ruskie). Wymieszać z kapustą i przesmażonym boczkiem z cebulą. Przyprawić solą, pieprzem i natką pietruszki.
CIASTO NA PIEROGI:
Do miski przesiać obie mąki. Dodać sól, olej, wlać ciepłe mleko i wodę. wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto cienko rozwałkować, powykrawać szklanką krążki, każdy nadziewać farszem i zlepiać.
Wrzucić na osolony wrzątek. Gotować od chwili wypłynięcia ok. 3-5 minut.



1 komentarz:

  1. Moja mama często robiła takie pierogi.Są naprawdę pyszne ale zapomniane już niestety.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...