Zapach klasycznego ucieranego ciasta, przypomina mi niedzielne popołudnia w moim rodzinnym domu... Mama zawsze piekła takie ciasto z sezonowymi owocami. I ja tym razem je popełniłam, z królującym o tej porze roku rabarbarem. A że rabarbar świetnie komponuje się z truskawkami, to i na nie znalazło się trochę miejsca w moim niedzielnym cieście:)
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
- 150 g miękkiego masła
- 1 niepełna szklanka* cukru
- 1 cukier waniliowy (10g)
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki* mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g rabarbaru
- 250 g truskawek
Z mąki odłożyć jedną łyżkę, resztę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodawać stopniowo jajka, jedno po drugim. Na końcu do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem, cały czas miksując. Ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
Rabarbar i truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki, obsypać odłożoną wcześniej łyżką mąki. Owoce wyłożyć na wierzch ciasta.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. W razie potrzeby przykryć wierzch ciasta papierem w trakcie pieczenia, gdyby zbytnio się spiekał.
pyszne, jutro robie
OdpowiedzUsuńw takim razie życzę smacznego;)
Usuńnie wyroslo mi takie jak na zdjeciu :( a jaj nie potrzeba?
OdpowiedzUsuńTakie ciasta są najlepsze.
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia.
Czy w tym przepisie nie ma jajek, czy to błąd? :)
OdpowiedzUsuńOjej, dziewczyny bardzo przepraszam... Oczywiście, że do przepisu idą jajka, i to 5! Pisałam posta po 12 godzinnej zmianie i mój mózg nie pracował już tak jak powinien... Przepraszam zwłaszcza Ciebie, pani Arnoldzikowa,że niepotrzebnie straciłaś produkty...😞
OdpowiedzUsuńto teraz bede piekla do nowa :) ciasto wyszlo smaczne choc bez jajek ;)
OdpowiedzUsuńA no to chociaż o tyle dobrze,że było zjadliwe i nie wylądowało w koszu:)
OdpowiedzUsuńnie, nie, smaczne, choc oklapniete, ale juz nowe jest upieczone i stygnie :D
OdpowiedzUsuńO! To super! Czekam na relację z wrażeń smakowych;)
OdpowiedzUsuńSmacznego!