Wiosna w pełni, lato zbliża się już co raz większymi krokami... Na targach powoli robi się bardziej kolorowo, słodko i pachnąco. Wśród pierwszych darów ciepłych miesięcy, na przód wysuwa się rabarbar i jak co roku, rozpoczyna sezon owocowy. Grzechem byłoby nie upiec choć jednego ciasta z jego udziałem. Dziś postawiłam na ciasto szybkie, z gotowego ciasta francuskiego, w środku kryjące w sobie pyszną, słodką masę migdałową a w niej zatopiony kwaskowaty rabarbar. Do tego coś do pochrupania, czyli migdałowe płatki na wierzchu ciasta. Jak dla mnie - mega!:)
Przepis z kolekcji przepisów angielskich supermarketów "Sainsbury's".
Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:
- 1 gotowy płat ciasta francuskiego (370g)
- 300 g rabarbaru
- 100 g masła
- pół szklanki* cukru
- 2 jajka
- 150 g mielonych migdałów
- skórka starta z 1 pomarańczy
- szczypta cynamonu
- kilka kropel olejku migdałowego
- garść płatków migdałowych
- cukier puder do oprószenia ciasta
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie gotowym płatem ciasta, podwyższając maksymalnie brzegi. Wstawić do lodówki.
Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać kolejno jajka, zmiksować. Następnie masę połączyć z migdałami, skórką pomarańczową, szczyptą cynamonu i kilkoma kroplami olejku migdałowego, dokładnie wymieszać.
Tortownicę wyjąć z lodówki. Masę wyłożyć na spód a na masę rabarbar.. Wystające brzegi ciasta zagiąć do środka i całość posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
wygląda świetnie, zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam! Mało roboty, a efekt przepyszny!:)
UsuńO mniam, wyjątkowo kusząco się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń