Przepis na te serniczki zrodził mi się w głowie w chwili, gdy ujrzałam na jednym z blogu konkurs na piknikowe przekąski do koszyka. Wytrawne mini serniczki z serka wiejskiego z zatopionymi kawałkami kabanosów i przesmażonym na maśle porem, to przekąska idealna na majówkowy piknik z rodziną lub przyjaciółmi.
Składniki na 15 sztuk:
CIASTO KRUCHE NA SPÓD:
- 1 szklanka* mąki
- 1/4 kostki schłodzonej margaryny
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- 300 g serka wiejskiego
- 150 ml śmietany kremówki
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 por
- 1 łyżeczka masła
- 4 kabanosy (80g)
- 50 g żółtego sera
- sól, pieprz
Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagnieść. Ciasto cienko rozwałkować, powykrawać z niego koła o średnicy spodu foremek do babeczek (lub formy na muffiny). Ciastem wylepić dno foremek (wcześniej należy je wyłożyć papierem do pieczenia).
MASA SEROWA:
Por drobno posiekać. Przesmażyć na łyżeczce masła. Wystudzić.
Kabanosy pokroić w cienkie plasterki.
Żółtka jajek oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Serek wiejski przetrzeć przez sito. Zmiksować ze śmietaną kremówką, żółtkami jajek i mąką. Do masy dodać pokrojone kabanosy (kilka zostawić do posypania wierzchu serniczków) i przesmażony wcześniej por. Przyprawić solą i pieprzem. Na końcu masę połączyć z pianą z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Masę serową rozlać do foremek wyłożonych wcześniej kruchym ciastem. Wierch posypać plasterkami kabanosów. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w 160-170 stopniach.
hehe, patrze ze zdjecie zawiera lokowanie produktu :P ja tam wole Maestro ;) i super ze wstawilas ten przepis ;) teraz zacznie sie sezon piknikowy to bedzie jak znalazl ;D
OdpowiedzUsuńNo tak... :) to lokowanie produktu to na potrzeby konkursu. Ale z każdymi innymi kabanosami, serniczki będą równie smaczne!:)
Usuńświetne do zabrania ze sobą na piknik :)
OdpowiedzUsuń