piątek, 14 lutego 2014

Walentynkowe drożdżówki

Pyszne, miękkie, drożdżowe bułeczki w różowym kolorze z nadzieniem serowym z czekoladą i dżemem malinowym. Miały być w pięknie sercowym kształcie, no ale drożdże i temperatura w piekarniku zrobiły swoje:) Ale i tak były pyszne i co najważniejsze zrobione "od serca":)






Składniki na ok. 15 sztuk:
  • pół szklanki* mleka
  • pół kostki (50g) świeżych drożdży
  • 2 i 1/2 szklanki mąki + trochę do podsypywania
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 2 żółtka 
  • czerwony lub różowy barwnik spożywczy w żelu lub proszku
NADZIENIE:
  • 250 g zmielonego twarogu
  • 1 cukier waniliowy (10g) 
  • 25 g czekolady deserowej
  • 3-4 łyżki dżemu malinowego
* szklanka o pojemności 250 ml


NADZIENIE:
Twaróg wymieszać z cukrem waniliowym i startą na drobnych oczkach czekoladą. Wstawić do lodówki.

CIASTO DROŻDŻOWE:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Zrobić tzw. "dołek", wbić żółtka, dodać roztopione i wystudzone masło. Na końcu dodać wyrośnięty zaczyn z drożdży, wymieszać, dodać barwnik spożywczy. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypywać mąką. Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, oprószyć lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę).
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść, rozwałkować na prostokąt grubości ok. pół centymetra. Posmarować wcześniej przygotowanym nadzieniem serowym, a następnie dżemem malinowym. Ciasto zwinąć równocześnie z obu dłuższych stron w tzw. podwójną roladę. Pokroić na ok. 2 cm paski, poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej tłuszczem.
Każdą roladkę uformować na kształt serca, wyciągając i zlepiając ich dolną część.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
Ostudzone drożdżówki polukrować lub posypać cukrem pudrem.






0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...