Proste, pyszne i klasyczne, bo mieszane łyżką - muffiny bananowe z kawałkami migdałów. Jeden z najprostszych i w zasadzie niezawodnych przepisów na szybki wypiek, który z pewnością ucieszy domowników.
Składniki na 12 sztuk:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 dojrzałe banany
- 100 ml mleka
- 50 g migdałów w płatkach lub słupkach
Banany rozgnieść widelcem na papkę.
Jajka zmiksować z mlekiem, połączyć z bananami.
W osobnej misce wymieszać ze sobą suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier i migdały. Połączyć z ubitymi jajkami z mlekiem i bananami. Wszystko wymieszać dokładnie łyżką.
Masę nakładać do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15-18 minut w 190 stopniach.
smacznie wyglądają;)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńAle smakowite;) Aż męża wysłałam po banany i migdały;)
OdpowiedzUsuń:) To nie pozostało nic, jak tylko zagonić go jeszcze do kuchni:)
UsuńMniam, bardzo lubię :) Z migdałami musiały smakować jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńoj smakowały... Mam ochotę na szybką powtórkę:)
Usuń