czwartek, 20 lutego 2014

Muffiny bananowe z migdałami

Proste, pyszne i klasyczne, bo mieszane łyżką - muffiny bananowe z kawałkami migdałów. Jeden z najprostszych i w zasadzie niezawodnych przepisów na szybki wypiek, który z pewnością ucieszy domowników.






Składniki na 12 sztuk:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 100 ml mleka
  • 50 g migdałów w płatkach lub słupkach


Banany rozgnieść widelcem na papkę.
Jajka zmiksować z mlekiem, połączyć z bananami.
W osobnej misce wymieszać ze sobą suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier i migdały. Połączyć z ubitymi jajkami z mlekiem i bananami. Wszystko wymieszać dokładnie łyżką.
Masę nakładać do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15-18 minut w 190 stopniach.




6 komentarzy:

  1. Ale smakowite;) Aż męża wysłałam po banany i migdały;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) To nie pozostało nic, jak tylko zagonić go jeszcze do kuchni:)

      Usuń
  2. Mniam, bardzo lubię :) Z migdałami musiały smakować jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj smakowały... Mam ochotę na szybką powtórkę:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...