Ciecierzyca w mojej kuchni pojawiła się stosunkowo niedawno, ale muszę przyznać że okazała się ona świetnym dodatkiem do wielu dań, m.in. do sałatek. Ta sałatka jest lekka i chrupiąca, ciecierzyca nadaje jej orzechowy posmak. Jeśli lubicie ciecierzycę, to z pewnością ta sałatka przypadnie Wam do gustu.
Składniki na 3-4 porcje:
- mała puszka ciecierzycy ok. 200 g
- pół główki sałaty lodowej
- 1 czerwona cebula
- pół świeżego długiego ogórka
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 50 g sera żółtego
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka białego octu winnego
- sól, pieprz
Ciecierzycę i kukurydzę przełożyć na sito, osączyć z zalewy.
Sałatę umyć, porwać na małe kawałki, ułożyć na dnie dużego talerza.
Cebulę pokroić w piórka, ogórka w kostkę lub grubsze pół-plastry. Ułożyć na sałacie. Posypać ciecierzycą i kukurydzą.
Ser pokroić w drobną kostkę, posypać nim wierzch sałatki.
SOS:
Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą. Sosem polać sałatkę.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: