sobota, 17 sierpnia 2013

Pianka wiśniowa

Puszysty i delikatny deser, który przyrządzisz bez większego trudu i wysiłku. Klasyczna pianka z ubijanego mleka skondensowanego z zatopionymi wiśniami. Idealna na lato. Prosto i pysznie!







Składniki na 6 porcji
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 200 g wiśni
  • cukier puder (opcjonalnie)


Galaretkę przyrządzić w 200 ml gorącej wody.
Wiśnie umyć i wypestkować, odstawić.
Mleko wlać do miski. Ubijać mikserem tak długo, aż powstanie pianka a na masie mikser będzie zostawiał wyraźny ślad. Zimną galaretkę wlać powoli do mleka, zmiksować. Jeśli masa jest za mało słodka, posłodzić. Do masy dodać wydrylowane wcześniej wiśnie. Masą napełniać pucharki lub szklanki. Udekorować wg uznania. Wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny do całkowitego stężenia.








6 komentarzy:

  1. taki deser to jest to, robiłam juz coś podobnego jedna bez owoców i jako warstwę ciasta, pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna pianka, w tych pucharkach wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała:) Uwielbiam takie przepisy, a tą piankę chętnie zrobię u siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O!! waśnie tego szukałam...dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...