Końcówka lata nierozłącznie kojarzy mi się ze śliwkami. Wypieki i desery z tymi owocami smakują najlepiej właśnie o tej porze roku. Najszybszym i najprostszym, a zarazem efektownym sposobem na coś słodkiego ze śliwkami są ciastka francuskie obłożone właśnie tymi owocami i posypane cukrem. Do tego odrobina cynamonu i pyszny deser gotowy w pół godzinki:)
Składniki na 8 sztuk:
- 1 gotowy płat ciasta francuskiego (375 g)
- 6 śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier kryształ do posypania
- 1 żółtko
Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ósemki.
Gotowe ciasto francuskie podzielić na 8 dość równych prostokątów, zostawiając trochę ciasta to utworzenia brzegów. Z pozostawionego ciasta wyciąć paski długości boków prostokąta i wylepić nimi brzegi, tworząc tzw. koszyk. W środku każdego ciastka ułożyć po kilka kawałków śliwek. Posypać odrobiną cynamonu. Brzegi każdego ciastka posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać cukrem.
Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze podanej na opakowaniu ciasta francuskiego (zwykle ok. 200 stopni) przez ok. 15 - 20 minut.
piekne i bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńDziękuję!:)
Usuń