Takie placuszki to idealna propozycja na letnie śniadanie lub podwieczorek. Delikatne, pulchne, lekko cynamonowe pancakes z zatopionymi wiśniami, podane z miodem, syropem klonowym lub kleksem bitej śmietany to prawdziwa uczta dla niejednego łasucha:)
Składniki na ok. 6 sztuk:
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 150 ml mleka
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 i 1/4 szklanki mąki*
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- ok. 150 g wydrylowanych wiśni
Masło rozpuścić w rondelku, odstawić do ostygnięcia.
Jajka ubić z cukrem. Dodać mleko i śmietanę, a następnie suche składniki, czyli mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Na końcu dodać płynne masło. Wszystko razem zmiksować.
Masę rozsmarowywać najlepiej chochlą na suchej teflonowej patelni. Jeśli twoja patelnia przywiera, przed wlaniem każdej porcji ciasta, posmaruj ją masłem.
Wiśnie można wrzucić od razu do masy, ale ja proponuję układać je po kilka na rozsmarowanym już na patelni cieście. Smażyć placuszki z obu stron na złoto.
Z podanych składników wychodzi ok. 6 sporych placków o średnicy 15 cm. Oczywiście, jeśli wolisz, możesz usmażyć mniejsze.
Pyszne placuszki :)
OdpowiedzUsuńNa śniadanie idealne ,ja robię takie z serkiem orzechowym z Lidla,wychodzą pycha :)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś spróbować z takim serkiem, zwłaszcza, że uwielbiam wszystko co orzechowe:)
UsuńJakie one ładne! I na pewno smaczne :-)
OdpowiedzUsuńO taka, smaczne! Nawet mój mąż wszamał dwa, chociaż za takimi rzeczami nie przepada:)
Usuńpyszne:) świetnie Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń