Urocze, kruche babeczki z cytrynowym kremem i słodkimi malinami. W sam raz na letni deser.
KRUCHE CIASTO:
- 3 szklanki* mąki
- 1 szklanka* cukru
- 1 kostka margaryny
- 4 żółtka
LEMON CURD:
- 3 jajka
- 3 cytryny
- 80 g masła
- 3/4 szklanki cukru
DODATKOWO:
- 200 g malin
* szklanka o pojemności 250 ml
KRUCHE CIASTO:
Margaryna i jajka używane do wyrobienia ciasta powiny być schłodzone.
Mąkę wsypać do miski. Zrobić "dołek". Wbić żółtka. Do mąki dodać cukier i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagnieść ciasto. Ciastem wylepić foremki do tartaletek (można użyć formy do muffin, wcześniej wysmarowanej masłem). Każdą tartaletkę przykryć papierem do pieczenia, wysypać na nie groch, w celu
obciążenia ciasta, co zapobiegnie jego wyrośnięciu. Wstawić do
nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15-20 minut w 190 stopniach.
Po
upieczeniu wyciągnąć delikatnie z foremek.
LEMON CURD: Cytryny sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Masło rozpuścić w rondelku. Jajka roztrzepać z cukrem, sokiem i skórką z cytryny Dodać do masła. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (nie gotować!). Wystudzić i przełożyć do słoiczka.
Tak przygotowanym kremem napełnić upieczone i wystudzone tartaletki.
Wierzch obłożyć świeżymi malinami.
super, przepadam za takimi babeczkami :)
OdpowiedzUsuńbajkowo - bardzo baśniowo u Ciebie
OdpowiedzUsuńdziękuję ślicznie:)
Usuń