Czy jedliście kiedyś puszyste babeczki, których nadzienie to delikatny sernik z truskawkami? Uwierzcie mi, że takie połączenie jest bardzo smaczne! W dodatku muffiny są niezwykle szybkie w przygotowaniu, ich zrobienie razem z czasem pieczenia nie zajmie Wam dłużej niż pół godziny. Bardzo szybki i pomysłowy wypiek z kończącymi się w tym roku świeżymi truskawkami.
Składniki na 12 sztuk:
- 2 jajka
- 220 ml mleka
- 100 g masła
- 2 szklanki* mąki
- pół szklanki* cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g trzykrotnie mielonego twarogu
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 6 truskawek
Masło rozpuścić w rondelku,odstawić do wystygnięcia.
Mąkę połączyć z solą i proszkiem do pieczenia
Jajka ubić z mlekiem. Dodać rozpuszczone masło, zmiksować. Na końcu masę połączyć z mąką z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystko łyżką.
NADZIENIE:
Twaróg wymieszać z pozostałymi składnikami.
Połowę ciasta rozlać do specjalnej formy do pieczenia babeczek, wyłożonej papierowymi papilotkami. Następnie nałożyć po łyżce masy serowej i połowę truskawki. Przykryć pozostałym ciastem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach na termoobiegu (w piekarniku bez termoobiegu w temp. 200 stopni).
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: