Tradycyjną lazanię z mięsem i sosem pomidorowym zna zapewne większość z Was. A czy jedliście kiedyś lazanię na słodko? Wpadłam ostatnio na pomysł, by makaronowe płaty lazanii przełożyć letnimi owocami, truskawkami i jagodami oraz serkiem ricotta. Wyszedł z tego nieziemsko pyszny deser, który może być również słodkim obiadem. Gorąco polecam!
Składniki na małą keksówkę 20cm x 8cm
- 6 płatów makaronu lazania
- 350 g serka ricotta
- 2 jajka
- 1/3 szklanki* cukru
- 1 cukier waniliowy (10g)
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
- 125 g jagód lub borówek
- 125 g truskawek
Makaron lazania wrzucić na osolony wrzątek na ok. 1 minutę, wyciągnąć, ułożyć obok siebie na talerzu wysmarowanym olejem (by uniknąć ich sklejenia).
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodać serek ricotta i budyń w proszku, dokładnie wymieszać mikserem.
Jagody i truskawki oczyścić. Owoce osobno zmiksować na mus.
Masę serową podzielić na 3 części. Do jednej dodać mus jagodowy, do drugiej truskawkowy, trzecią część pozostawić bez dodatków.
Dno keksówki wysmarować delikatnie olejem. Układać warstwami:
płat makaronu (jeśli płat makaronu jest krótszy niż długość blaszki, dosztukować z drugiego kawałka)
masa jagodowa
płat makaronu
2/3 masy serowej
płat makaronu
masa truskawkowa
płat makaronu
reszta masy serowej
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach. Lazanię wystudzić i dopiero wtedy wyjąć z blaszki i kroić. Podawać polaną gorącym sosem śmietanowym lub z kleksem bitej śmietany.
Owocowa? No, nieźle! Świetny pomysł :))
OdpowiedzUsuńSuper pomysł nie miałam okazji jeszcze takiej spróbować.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńanielskieprzysmaki.pl-ale super pomysł.Pozdrawiam Monika
OdpowiedzUsuńO, takim czymś muszę zaskoczyć kiedyś mojego C. :) Genialny pomysł :)
OdpowiedzUsuń