Znakomite urozmaicenie drobiowego kotleta. Delikatne mięso z piersi kurczaka owinięte wokół parówki, do tego nutka pikanterii w postaci słodkiego sosu chilli i rozpływający się żółty ser... Pomysł idealny na niedzielny obiad.
Składniki na 9 sztuk:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 3 cienkie parówki (najlepiej z szynki lub indyka)
- 9 plastrów sera żółtego
- kilka łyżeczek słodkiego sosu chilli
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- mąka pszenna do obtoczenia roladek
- 2 jajka + bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Każdą parówkę podzielić na 3 w miarę równe kawałki.
Każdą pierś oczyścić i pokroić na 3 części, które następnie należy cienko rozbić, tak jak na kotlety. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Posmarować cienko z jednej strony sosem chilli, na to ułożyć plaster żółtego sera i kawałek parówki. Zwinąć ciasno w roladkę. Postąpić tak samo z pozostałymi kawałkami mięsa. Roladki obtoczyć w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoto.
Rewelacja ! muszę zrobić ! Koniecznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :*
wyglądają bardzo apetycznie! takie comfort food :]
OdpowiedzUsuńAle super :) Moi mięsożercy i zarazem parówko-jady na pewno byliby zachwyceni :D Koniecznie muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuń