piątek, 14 czerwca 2013

Sałatka "Tricolore"

Bardzo smaczna, kolorowa sałatka z tortellini nadzianego szynką, w towarzystwie świeżego ogórka, słodkiej kukurydzy, marchewki i aksamitnego sosu czosnkowego.






  • 200 g tortellini w trzech kolorach nadzianego szynką
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 długi świeży ogórek
  • 4 marchewki
SOS:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
    szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich


Tortellini ugotować al'dente, przelać na durszlak, wystudzić. Podzielić kolorami. Marchew obrać, także ugotować, pokroić w kostkę. Ogórka obrać ze skórki, usunąć łyżeczką środek, czyli miąższ z pesteczkami, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dno naczynia w którym będziemy podawać sałatkę, wyłożyć jasnym tortellini, posypać kukurydzą, polać połową sosu czosnkowego. Na to wyłożyć zielone tortellini i ogórka pokrojonego w kostkę. Polać resztą sosu. Następnie wyłożyć pomarańczowe tortellini, na nie wyłożyć pokrojoną marchewkę.

4 komentarze:

  1. Na pewno bym się tą sałatką zjadała, moje smaki :)
    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka śliczna sałatka! Taka kolorowa, i na dodatek lekka! Bardzo lubię tortellini, w sałatce musi smakować super ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za udział w konkursie. Teraz nastąpi skomplikowany proces rozdania nagród – wybór komisyjny, wysłanie od sponsora i takie tam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do kolejnych akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...