piątek, 10 sierpnia 2012

Ciasto z czereśniami i białą czekoladą

Sezon na czereśnie w zasadzie już się skończył, ale w Wielkiej Brytanii i na tutejszych straganach, te pyszne owoce dalej kuszą oko i zachęcają do sięgnięcia po nie. Skorzystałam z ostatniej w tym roku okazji i postanowiłam wykorzystać je do ciasta - najprostszego biszkoptu przełożonego pysznym, śmietankowym kremem z białą czekoladą. Pycha!






BISZKOPT:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
DO NASĄCZENIA:
  • 1 szklanka wody przegotowanej
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • aromat waniliowy do ciast (kilka kropel)
KREM:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3 tabliczki białej czekolady
  • 1 łyżka żelatyny
  • 250 g czereśni






BISZKOPT:
Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Masę wylać do tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach.
Ostudzony biszkopt przekroić na pół i nasączyć.
KREM:
W pierwszej kolejności proponuję przygotować czereśnie. owoce należy umyć, wypestkować i przekroić na pół.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać przestudzoną ale nadal płynną czekoladę, zmiksować.
Żelatynę rozpuścić, dodać do masy. Do kremu dodać czereśnie, wymieszać, rozsmarować na biszkopcie (zostawić odrobinę kremu do posmarowania wierzchu ciasta), przykryć drugim biszkoptem.





3 komentarze:

  1. U mnie czereśnie zawsze znikają zanim cokolwiek z nimi zrobię:) W takim cieście na pewno smakują wspaniale, szkoda, że kończy się na nie sezon:(

    OdpowiedzUsuń
  2. trafiłam tu szukając przepisu na pastę jajeczną - twoja jest przepyszna!
    obseruwję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że pasta smakuję. Dziekuje za miłe słowa i w takim razie życzę miłego obserwowania:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...