czwartek, 22 marca 2012

Wielkanocne kotlety z karkówki

Święta Wielkanocne tuż tuż a wiadomo, że ich największym symbolem jest jajko - jajko w środku dużego kotleta w towarzystwie z kontrastową, czerwoną papryką i zieloną natką pietruszki. Przepis idealny na Wielkanocny Stół. 
Zmodyfikowany przepis z książki "173 Specjały Siostry Anastazji". Tam pod nazwą "Kotlety faszerowane".





Na 4 sztuki:
  • 4 plastry schabu karkowego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pół czerwonej papryki
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, kolendra, rozmaryn
  • 2 jajka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego ub śmietany
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
DODATKOWO:
  • 3-4 cebule
  • olej do smażenia

Mięso umyć, cienko rozbić na kotlety. Przyprawić. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Paprykę pokroić w grube paski, jajka na połówki. Każdy płat mięsa obsypać z jednej strony posiekaną natką pietruszki, położyć kawałek papryki i pół jajka. Złożyć w pół. Jeśli jest taka potrzeba spiąć wykałaczkami.
Jajka wymieszać z jogurtem lub śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Kotlety panierować w jajku i bułce. Obsmażyć z każdej strony na złoto (smażyć na małym ogniu).
Cebule obrać, pokroić w piórka. Zeszklić na oleju.
Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cebulą. Poukładać na niej kotlety. Przykryć i piec ok. godziny w 180°C.

Karkówkę można zastąpić schabem.
W przypadku użycia większej ilości mięsa, należy wydłużyć czas pieczenia.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...