środa, 21 marca 2012

Paszteciki bankietowe

Doskonale sprawdzają się na wszelakich imprezach, a do tego błyskawicznie się je przygotowuje.


Na ok. 15 sztuk:
  • ok. 30 dag ciasta francuskiego
  • 4 kabanosy 
  • 1 łyżka soku lub przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  •  pieprz, sól, bazylia, oregano 

  • 1 żółtko
  • mak
  • sezam 

Ciasto  francuskie rozwałkować, pokroić na kwadraty o boku ok. 8-10cm. Kabanosy pokroić na mniejsze paluszki. Każdy kwadrat ciasta smarować 1 łyżeczką sosu- w celu jego otrzymania wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Na ciasto posmarowane sosem kłaść po jednym paluszku z kabanosa i mocno zlepiać ze sobą przeciwległe rogi kwadratu.
Paszteciki smarować żółtkiem, część posypać sezamem, a część makiem.
Piec na złoto ok.10-15 min. w temp. 200-220°C.

Kabanosy można zastąpić cienkimi parówkami (frankfurterkami).

5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...