Doskonale sprawdzają się na wszelakich imprezach, a do tego błyskawicznie się je przygotowuje.
Na ok. 15 sztuk:
- ok. 30 dag ciasta francuskiego
- 4 kabanosy
- 1 łyżka soku lub przecieru pomidorowego
- 3 łyżki ketchupu
- pieprz, sól, bazylia, oregano
- 1 żółtko
- mak
- sezam
Ciasto francuskie rozwałkować, pokroić na kwadraty o boku ok. 8-10cm. Kabanosy pokroić na mniejsze paluszki. Każdy kwadrat ciasta smarować 1 łyżeczką sosu- w celu jego otrzymania wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Na ciasto posmarowane sosem kłaść po jednym paluszku z kabanosa i mocno zlepiać ze sobą przeciwległe rogi kwadratu.
Paszteciki smarować żółtkiem, część posypać sezamem, a część makiem.
Piec na złoto ok.10-15 min. w temp. 200-220°C.
Kabanosy można zastąpić cienkimi parówkami (frankfurterkami).
Lubię takie przepisy, proste, pyszne i zawsze się sprawdzają.
OdpowiedzUsuńTo jest coś co uwielbiam, robię na każdą okazję,najlepsza zagrycha do browarka:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł...
OdpowiedzUsuńsuper połącznie.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na przekąskę na imprezę;)
OdpowiedzUsuń