Niby zwykły biszkopt zwinięty w rulonik, ale nadziany pysznym kremem, całkiem inaczej prezentuje się na stole wśród innych smakołyków. Dziś proponuję roladę kawową z chrupiącymi płatkami migdałowymi.
BISZKOPT:
- 4 jajka
- ¾ szkl. cukru
- 1½ łyżki mąki pszennej
- 1½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka kakao
- 6 łyżek mocnej, gorącej kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy (10g)
- 3 łyżki sypkiego cappuccino waniliowego
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 3 kostki gorzkiej czekolady
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W głębokim talerzu delikatnie wymieszać ze sobą obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, pod koniec miksowania dodawać stopniowo po łyżce gorącej kawy. Dodać mąki z kakao i proszkiem do pieczenia (przesiać do masy żółtkowej), a następnie ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać olejek migdałowy. Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i piec 10 min. w temp. 180°C. Następnie zmniejszyć temp. do 150°C i piec jeszcze nie dłużej niż 10 min.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przełożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć ostrożnie papier i zwinąć. Zostawić do wystygnięcia.
KREM:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukry, kawę cappuccino, płatki migdałowe i posiekaną lub startą na grubych oczkach tarki czekoladę. Wszystko wymieszać.
Roladę rozwinąć, posmarować kremem i ponownie zwinąć.
Udekorować wg uznania.
Schłodzić w lodówce przynajmniej 2 godz. przed podaniem.
Mmm... uwielbiam kawowe ciasta!!!!
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda:) Musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńwoow.
OdpowiedzUsuńwygląda imponująco.
Smakowicie się prezentuje, też przymierzam się do rolady, no ale nie wiem czy mi wyjdzie taka piękna, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńpiękna!!!
OdpowiedzUsuńŚwietna rolada!:)
OdpowiedzUsuńmi ciasto biszkoptowe wychodzi na 7 ale krem.............. na mniej niż zero :(
OdpowiedzUsuńtzn, co z kremem poszło nie tak? za rzadki?
UsuńNie za mało tej maki do ciasta?
OdpowiedzUsuńMożesz dać więcej. Do 2 i 1/2 łyżki na każdą mąkę maksymalnie. Za dużo mąki sprawi, że rolada pęknie w trakcie zwijania
Usuń