Dodatek do mięsa świeżego, posiekanego szczypiorku i nadzianie go pieczarką, z pewnością urozmaici tradycyjnego kotleta mielonego.
Na ok. 15 sztuk:
- ok. 70 dag mięsa mielonego mieszanego
- 5 kromek czerstwego chleba
- 1 jajko
- pęczek szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka mielona, majeranek, cząber
- 15 sporych pieczarek
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz
Pieczarki umyć, ugotować w całości w osolonej wodzie lub w bulionie grzybowym ok. 10 min.
Chleb namoczyć w miseczce z wodą. Po kilkunastu minutach mocno wycisnąć, dodać do mięsa mielonego wraz z jajkiem, wymieszać. Szczypiorek drobno posiekać, dodać do mięsa. Przyprawić.
Każdą pieczarkę obtaczać w mięsie mielonym. Całe kotlety maczać w rozbitym jajku z solą i pieprzem, a następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obydwu stron na złoto.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: