sobota, 24 marca 2012

Szczypiorkowe kotlety mielone z pieczarką

Dodatek do mięsa świeżego, posiekanego szczypiorku i nadzianie go pieczarką, z pewnością urozmaici tradycyjnego kotleta mielonego.




Na ok. 15 sztuk:
  • ok. 70 dag mięsa mielonego mieszanego
  • 5 kromek czerstwego chleba
  • 1 jajko
  • pęczek szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka mielona, majeranek, cząber 
  • 15 sporych pieczarek
 PANIERKA:
  •  2 jajka
  •  bułka tarta
  •  sól, pieprz

Pieczarki umyć, ugotować w całości w osolonej wodzie lub w bulionie grzybowym ok. 10 min.
Chleb namoczyć w miseczce z wodą. Po kilkunastu minutach mocno wycisnąć, dodać do mięsa mielonego wraz z jajkiem, wymieszać. Szczypiorek drobno posiekać, dodać do mięsa. Przyprawić.
Każdą pieczarkę obtaczać w mięsie mielonym. Całe kotlety maczać w rozbitym jajku z solą i pieprzem, a następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obydwu stron na złoto.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...