wtorek, 20 marca 2012

Placuszki z groszkiem

Przepisów na placki jest wiele. Jako miłośniczka tego typu szybkiego pomysłu na obiad, lubię kombinować i eksperymentować z dodawanymi składnikami. Dziś proponuję jogurtowe placki z groszkiem. 
Przepis znaleziony w starej "Przyjaciółce".


Na ok. 20 sztuk:
  • 1½ szkl. mąki
  • 3 jajka
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  •  pół puszki groszku (ok. 100g)
  •  2-3 łyżki kukurydzy (konserwowej, mrożonej, lub świeżej)
  •  ok. 10 dag chudej wędliny lub pieczeni (ja użyłam pieczonego schabu)
  •  10 dag sera żółtego
  •  sól, pieprz


Żółtka ubić z jogurtem, wsypać mąkę, zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać odsączony z zalewy groszek, kukurydzę, pokrojoną w drobną kostkę wędlinę i starty na drobnych oczkach ser. Wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto kłaść łyżką na rozgrzany olej. Smażyć placki na złoto z obu stron.
Przed podaniem można dodatkowo posypać starkowanym serem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...