Przepisów na placki jest wiele. Jako miłośniczka tego typu szybkiego pomysłu na obiad, lubię kombinować i eksperymentować z dodawanymi składnikami. Dziś proponuję jogurtowe placki z groszkiem.
Przepis znaleziony w starej "Przyjaciółce".
Na ok. 20 sztuk:
- 1½ szkl. mąki
- 3 jajka
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- pół puszki groszku (ok. 100g)
- 2-3 łyżki kukurydzy (konserwowej, mrożonej, lub świeżej)
- ok. 10 dag chudej wędliny lub pieczeni (ja użyłam pieczonego schabu)
- 10 dag sera żółtego
- sól, pieprz
Żółtka ubić z jogurtem, wsypać mąkę, zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać odsączony z zalewy groszek, kukurydzę, pokrojoną w drobną kostkę wędlinę i starty na drobnych oczkach ser. Wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto kłaść łyżką na rozgrzany olej. Smażyć placki na złoto z obu stron.
Przed podaniem można dodatkowo posypać starkowanym serem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: