wtorek, 20 marca 2012

Kurczak z porem i orzechami

Połączenie delikatnego mięsa z piersi kurczaka z orzechami. Danie można serwować na ciepło, jako przystawka, lub na zimno, w roli sałatki.


  • ½ kg piersi z kurczaka
  • 1 por
  • 5 dag orzechów arachidowych
  • 2 czerwone cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz, sól, papryka słodka, czosnek granulowany

Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić, wymieszać i odstawić na co najmniej pół godziny do lodówki.
Orzechy arachidowe uprażyć za suchej patelni, uważać by nie przypalić, bo zrobią się gorzkie!
Cebule pokroić w piórka, zeszklić na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Dodać pokrojoną pierś z kurczaka i usmażyć mięso na złoty kolor. Pora pokroić w krążki, paprykę w paseczki, dodać do usmażonego mięsa. 2 łyżki sosu sojowego rozrobić w pół szklanki gorącej wody, dodać do mięsa z warzywami, całość doprawić do smaku.
Dusić ok. 10 min. pod przykryciem na małym ogniu.
Gotową potrawkę wyłożyć do naczynia, wymieszać z uprażonymi orzechami.

2 komentarze:

  1. Kurczaczek wygląda bardzo smacznie:)a orzeszki nadają charakteru:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładne, kolorowe danie. W dodatku myślę, że połączenie pora z orzechami może być interesujące.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...