Połączenie delikatnego mięsa z piersi kurczaka z orzechami. Danie można serwować na ciepło, jako przystawka, lub na zimno, w roli sałatki.
- ½ kg piersi z kurczaka
- 1 por
- 5 dag orzechów arachidowych
- 2 czerwone cebule
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz, sól, papryka słodka, czosnek granulowany
Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić, wymieszać i odstawić na co najmniej pół godziny do lodówki.
Orzechy arachidowe uprażyć za suchej patelni, uważać by nie przypalić, bo zrobią się gorzkie!
Cebule pokroić w piórka, zeszklić na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Dodać pokrojoną pierś z kurczaka i usmażyć mięso na złoty kolor. Pora pokroić w krążki, paprykę w paseczki, dodać do usmażonego mięsa. 2 łyżki sosu sojowego rozrobić w pół szklanki gorącej wody, dodać do mięsa z warzywami, całość doprawić do smaku.
Dusić ok. 10 min. pod przykryciem na małym ogniu.
Gotową potrawkę wyłożyć do naczynia, wymieszać z uprażonymi orzechami.
Kurczaczek wygląda bardzo smacznie:)a orzeszki nadają charakteru:D
OdpowiedzUsuńŁadne, kolorowe danie. W dodatku myślę, że połączenie pora z orzechami może być interesujące.
OdpowiedzUsuń