BISZKOPT:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy
- 250-300 ml ponczu do nasączenia biszkoptu ( ja użyłam wody z odrobiną cukru, z sokiem z cytryny i olejkiem migdałowym)
- 200 ml dżemu z czarnej porzeczki
- 2 budynie waniliowe, lub śmietankowe ( 1 na 500 ml mleka) - bez cukru
- 500 ml mleka
- 1 kostka masła ( 250 g)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 op. masy śmietanowej o smaku malinowym Dr. Oetkera ( na 500 ml śmietany kremówki)
- 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36 %
- 1 galaretka malinowa
Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zostawić do całkowitego stężenia.
BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka z cukrem utrzeć mikserem do białości. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 170°C.
Okrągłą tortownicę (Ø 26 cm) wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Masę wylać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 35- 40 min w 170°C (piekarnik z termoobiegiem).
Upieczony biszkopt wystudzić, po czym nasączyć ponczem.
Dżem podgrzać chwilę w kuchence mikrofalowej, rozsmarować na biszkopcie.
KREM:
Oba budynie ugotować w 500 ml mleka. Wystudzić.
Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce wystudzony budyń, nie przerywając miksowania.
Galaretkę pokroić w kostkę, ¾ dodać do kremu, delikatnie, lecz dokładnie wymieszać. Krem rozsmarować na biszkopcie.
MASA MALINOWA:
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać sproszkowaną masę śmietanową Dr. Oetkera.
Masę rozsmarować na kremie karpatkowym.
Udekorować pozostałymi kostkami galaretki.
Krem karpatkowy można zastąpić gotowym z paczki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: