Na 8 sztuk:
- 4 piersi z kurczaka
- 8 plastrów salami, najlepiej o smaku czosnkowym ( może być też inne, ja użyłam paprykowego)
- 125 g sera mozzarella, pokrojonego w podłużne paluchy
- sól, pieprz, papryka słodka mielona, czosnek granulowany, suszona natka pietruszki ( ew. można to wszystko zastąpić ulubioną przyprawą do kurczaka).
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ½ łyżeczki soli
- 1 świeża, czerwona papryka + 1 zielona papryka
- 1 duża cebula
- 10 dag pieczarek
- 2 pomidory
- 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
- 120 ml rosołu drobiowego
- kilka łyżek oleju- do smażenia
- wykałaczki
Piersi umyć, osuszyć. Przekroić w poprzek na dwa płaty, każdy lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Przyprawić.
Na każdym płacie mięsa położyć plasterek salami, na to podłużny paluch mozzarelli, zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką.
W misce wymieszać ze sobą mąkę, oregano i pół łyżeczki soli. W takiej panierce obtoczyć każdą roladkę, smażyć na rozgrzanym oleju ( w głębokiej patelni lub rondlu) z każdej strony na złoto.
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w większą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce. Pieczarki pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Do usmażonych roladek dodać papryki z cebulą i smażyć wszystko razem ok 3 min. Po tym czasie dodać pieczarki, pomidory i bazylię. Wszystko podlać rosołkiem. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu ok. 25-30 min.
Przed podaniem usunąć wykałaczki. Podawać na gorąco.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: