piątek, 2 marca 2012

Kotlety musztardowo - serowe z indyka




Na 8-10 sztuk:
  • 450-500 g piersi z indyka
  • pół słoiczka musztardy chrzanowej (ew. można zastąpić inną, dosyć ostrą)
  • 100 g kremowego serka topionego z ziołami
  • sól, pieprz, papryka slodka, chilli pieprz cayenne, czosnek granulowany
PANIERKA:
  •  1 szkl. mąki
  •  1 szkl. bułki tartej
  •  100 g startego na grubych oczkach sera żółtego
  •  3 jajka
  •  3 łyżki mleka
  •  sól, pieprz

Mięso z piersi umyć, pokroić na 8-10 kawałków, rozbić tłuczkiem na kotlety.
Oprószyć z jednej strony przyprawami. Na przyprawionej stronie rozsmarować serek topiony, z drugiej strony posmarować cienko musztardą.
Do jednego naczynia wsypać mąkę, do drugiego bułkę tartą wymieszaną z żółtym serem. W trzecim rozbełtać jajka z mlekiem, przyprawić solą i pieprzem.
Kotlety obtoczyć z obu stron najpierw w mące, następnie w jajku, na końcu w bułce tartej z serem.
Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...