piątek, 2 marca 2012

Batoniki z masłem orzechowym i piankami marshmallows

Idealna propozycja szybkiego w przygotowaniu deseru. Polecam wszystkim wielbicielom masła orzechowego i chrupkich, słodkich przegryzek. Przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut, a efekt końcowy bardzo smaczny... i bardzo słodki:)



Na 8 sztuk:
  • 50 g margaryny
  • 150 g pianek marshmallow (np. "JOJO")
  • 75 g (ok. 2 łyżki) masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów)
  • 1 szkl. płatków "Kangus" ( Kellogg's Rice Krispies dla tych mieszkających w Anglii), ew. można użyć ryżu preparowanego


Margarynę rozpuścić na małym ogniu w rondelku. Dodać pianki marshmallow i masło orzechowe, cały czas mieszając podgrzewać na najmniejszym ogniu, doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia i do powstania jednolitej masy. Zdjąć z ognia, dodać szybko płatki lub ryż preparowany, dokładnie wymieszać.
Gorącą masę wyłożyć na małą blaszkę, najlepiej z teflonową powierzchnią, rozsmarować, w miarę możliwości wyrównać wierzch. Ostudzić, a następnie włożyć do lodówki na co najmniej godzinę do całkowitego schłodzenia. Po tym czasie wyjąć z lodówki, pokroić w kwadraty (5cm x 5cm) lub prostokąty.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...