Idealna propozycja szybkiego w przygotowaniu deseru. Polecam wszystkim wielbicielom masła orzechowego i chrupkich, słodkich przegryzek. Przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut, a efekt końcowy bardzo smaczny... i bardzo słodki:)
Na 8 sztuk:
- 50 g margaryny
- 150 g pianek marshmallow (np. "JOJO")
- 75 g (ok. 2 łyżki) masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów)
- 1 szkl. płatków "Kangus" ( Kellogg's Rice Krispies dla tych mieszkających w Anglii), ew. można użyć ryżu preparowanego
Margarynę rozpuścić na małym ogniu w rondelku. Dodać pianki marshmallow i masło orzechowe, cały czas mieszając podgrzewać na najmniejszym ogniu,
doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia i do powstania jednolitej masy. Zdjąć z ognia, dodać szybko płatki lub ryż preparowany, dokładnie wymieszać.
Gorącą masę wyłożyć na małą blaszkę, najlepiej z teflonową powierzchnią, rozsmarować, w miarę możliwości wyrównać wierzch. Ostudzić, a następnie włożyć do lodówki na co najmniej godzinę do całkowitego schłodzenia. Po tym czasie wyjąć z lodówki, pokroić w kwadraty (5cm x 5cm) lub prostokąty.
Gorącą masę wyłożyć na małą blaszkę, najlepiej z teflonową powierzchnią, rozsmarować, w miarę możliwości wyrównać wierzch. Ostudzić, a następnie włożyć do lodówki na co najmniej godzinę do całkowitego schłodzenia. Po tym czasie wyjąć z lodówki, pokroić w kwadraty (5cm x 5cm) lub prostokąty.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: