- 6 średnich ziemniaków
- 3 gotowe płaty śledziowe w oleju i cebulce
- 6 średnich ogórków konserwowych
- pół puszki białej fasoli
- 2-3 ugotowane buraczki
- 3 łyżki majonezu + 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- świeży koperek do dekoracji (opcjonalnie)
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy a następnie kroimy w kostkę.
Na dnie salaterki układamy ziemniaki.
Majonez mieszamy z jogurtem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Połową powstałego sosu polewamy ziemniaki. Na nich układamy pokrojonego w większą kostkę śledzia wraz z niewielką ilością cebulki. Na śledzie wykładamy pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Następnie układamy dobrze odsączoną fasolę z puszki. Fasolę polewamy pozostałym sosem, a na wierzch wykładamy pokrojone w kostkę ugotowane buraczki.
Sałatkę ozdabiamy świeżymi gałązkami koperku.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: