Postne rybne kotleciki z dorsza, z dodatkiem świeżego koperku, delikatne i chrupiące. W sam raz na piątkowy obiad lub wigilijny stół.
Składniki na ok.10 sztuk:
- 350 g filetów z dorsza lub z innej ulubionej ryby
- 1 mała kajzerka + mleko do nasączenia
- 1 cebula
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego koperku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 jajko
- 1 łyżka przyprawy do ryb
- sól, pieprz
- 2 łyżki bułki tartej + do panierowania
- olej do smażenia
Dorsza zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Kajzerkę namoczyć w zimnym mleku, następnie odcisnąć i dodać do zmielonej ryby.
Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, usmażyć na oleju, ostudzić i dodać do masy rybnej razem z jajkiem, musztardą, koperkiem i przyprawami. Masę wyrobić jak na kotlety, jakby bardzo kleiła się do rąk, dodać bułkę tartą.
Z masy formować niewielkie kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Pyszna propozycja, moja córeczka uwielbia :)
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają) )
OdpowiedzUsuń