piątek, 29 stycznia 2016

Japonka

Po ponad miesięcznej przerwie witam was wszystkich bardzo serdecznie ponownie na moim skromnym blogu:) W zeszłym miesiącu musiałam wrócić do pracy na większy wymiar godzin, co zabrało mi niestety czas na moje ulubione gotowanie, błogie kręcenie się po kuchni i blogowanie. Na szczęście wszystko już wróciło do normy a ja mam dla Was garść smacznych, nowych przepisów, które już wkrótce będą się w miarę systematycznie pojawiać na blogu. Zapraszam zatem do częstszego zaglądania:) Na start uraczę Was pysznym makowo - jabłkowym ciastem, zwanym "Japonką", które gościło na naszym sylwestrowym stole.
Zmodyfikowany przepis z Wielkiego Żarcia. Na zdjęciach bez jabłek na wierzchu.






Składniki na blachę 20 cm x 30 cm:

CIASTO MAKOWE:
  • 200 g zmielonego maku
  • 200 ml mleka
  • 1/2 kg jabłek
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki* cukru
  • 1/2 kostki miękkiej margaryny (125 g)
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli
MASA I WIERZCH:
  • 350 g trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 jabłka
 * szklanka o pojemności 250 ml


CIASTO MAKOWE:
Suchy zmielony mak wsypać do miski i zalać bardzo gorącym mlekiem. Przykryć i odstawić na kilka-kilkanaście minut do napęcznienia. Po tym czasie wycisnąć dobrze z nadmiaru płynu.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Również odcisnąć z nadmiaru soku.
Jajka rozdzielić. Żółtka utrzeć z miękką margaryną i cukrem. Do masy dodać stopniowo wcześniej wyciśnięty mak, jabłka, kaszę manną i proszek do pieczenia, cały czas ucierając.
Białka utrzeć ze szczyptą soli. Masę połączyć delikatnie łyżką z ubitą pianą.
Na końcu do ciasta dodać posiekaną skórkę pomarańczową, delikatnie wymieszać..
Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
MASA I WIERZCH:
1 galaretkę pomarańczową przygotować w 150 ml gorącej wody.
Twaróg utrzeć mikserem z zimną, prawię tężejącą galaretką. Masę wylać na upieczony i wystudzony makowo - jabłkowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia.
Drugą galaretkę przygotować w 250 ml gorącej wody. Zimną galaretką połączyć z estartymi na mus (ewentualnie na drobnych oczkach tarki) jabłkami. Masę wylać na masę serową. Ciasto wstawić ponownie do lodówki do całkowitego stężenia.




6 komentarzy:

  1. Znam to ciasto, bardzo je lubimy, na wierzch daję galaretkę brzoskwiniową i również nie dodaję już jabłek. Jest bardzo orzeźwiające, właściwie przygotowuję je zwykle latem. Aż się dziwię, że nie ma go jeszcze na moim blogu, muszę to koniecznie nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda ładnie i kusi. Chętnie zjadłabym teraz do kawy. Zapisuję do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Jest dość proste w przygotowaniu i jak napisała poprzedniczka bardzo orzeźwiające, nie za słodkie.

      Usuń
  3. Pięknie wygląda. Bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam :-) Tego maku już potem nie mielić jak sie go zaleje gorącym mlekiem ? Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...