poniedziałek, 2 listopada 2015

Lekki gulasz z szynki z cieciorką i pieczarkami

Uwielbiam jednogarnkowe dania... A to w zasadzie można zaliczyć do tych "jednopatelnianych":), bo od początku do końca przygotowuje się je na niskotłuszczowej patelni. Jedyny olej użyty do przygotowania dania to ten użyty do zamarynowania mięsa. Taki gulasz to samo zdrowie. Delikatne chude mięsko z szynki wieprzowej, do tego niskokaloryczne pieczarki i pełna wartości odżywczych ciecierzyca, która doskonale wpłynie na nasz układ trawienny i wzmocni naszą odporność, w sam raz na jesienne, chłodne dni.
Jeśli nie macie jeszcze dobrej, niskotłuszczowej patelni, możecie ją nabyć w internetowym sklepie http://sklep.dajar.pl/





  • 300 g chudej szynki wieprzowej
  • 400 ml bulionu grzybowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego 
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 200 g małych pieczarek
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra mielona papryka, majeranek


Szynkę pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, mieloną papryką i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Wymieszać z olejem i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
W między czasie pieczarki oczyścić, przekroić każdą na pół i ugotować w bulionie grzybowym.
Mięso wrzucić na rozgrzaną patelnię i krótko przesmażyć. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podlać bulionem z gotowania pieczarek i dodać liście laurowe i ziele angielskie. Tak przygotowane mięsko dusić ok. godziny na małym ogniu. Gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodać na patelnię wcześniej ugotowane pieczarki i odsączoną ciecierzycę z puszki. Gotować jeszcze wszystko razem ok. 10 minut. Przyprawić na końcu do smaku solą i pieprzem.








Ambitnie i zdrowo

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...