Niecodzienna i nieco egzotyczna propozycja podania kurczaka. Zamarynowany w ulubionych przyprawach i oliwie a następnie duszony w bulionie i świeżo wyciśniętym soku z grejpfruta. Tak podane mięsko jest zdrowe, mało kaloryczne, pożywne i po prostu bardzo smaczne. Po za tym nie wymaga dodatku tłuszczu do smażenia, jedynym olejem użytym do przygotowania dania jest oliwa w marynacie.
Do przygotowania tego dania nada się idealnie dobra patelnia Ambition do niskotłuszczowego smażenia, którą można nabyć w internetowym sklepie http://sklep.dajar.pl/
- 6 podudzi z kurczaka
- 2 grejpfruty
- 350 ml bulionu drobiowego
- 1 cebula
- 1 duża marchew
- 1 ząbek czosnku
- po 1/4 łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej i ostrej mielonej papryki
- 3 łyżki oliwy
Podudzia z kurczaka oczyścić i zamarynować w oliwie wymieszanej z solą, pieprzem, mieloną papryką, wyciśniętym ząbku czosnku i soku z połowy grejpfruta. Kurczaka wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Patelnię rozgrzać. Kurczaka obsmażyć ze wszystkich stron na złoto a następnie podlać bulionem i sokiem z całego grejpfruta.
Dodać pokrojoną w piórka cebulę i w słupki marchew. Dusić ok. 30 minut. Na końcu duszenia do potrawy dodać pokrojone w segmenty kawałki z połowy grejpfruta bez skórki. (grejpfrut na zdjęciu potrawy jest ze skórką, pełni funkcję dekoracyjną dania).
ciekawe połączenie, dość odważne - nie powiem :)
OdpowiedzUsuń