sobota, 12 września 2015

Śniadaniowe ślimaczki z serem i morelami

Kruche, pyszne i zakręcone, w dodatku szybkie w przygotowaniu ślimaczki z serowym nadzieniem i zatopionymi w nim kawałkami świeżych moreli. Takie cudeńka możecie zaserwować sobie nie tylko na weekendowe śniadanie, ale również jako drugie śniadanie do szkoły i pracy! I tu właśnie główną rolę odgrywa biały ser. Pamiętajcie, że mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ dostarczają im mnóstwo wapnia, witaminy D, budują zdrowe kości, zęby i pomagają zdrowo im się rozwijać.






Składniki na ok 10-12 sztuk:
  • 1 opakowanie gotowego, rozwałkowanego ciasta francuskiego (ok. 350g) 
  • 350 g zmielonego twarogu
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka waniliowego budyniu w proszku
  • 5-6 świeżych moreli


Twaróg wymieszac z cukrami, żółtkiem i proszkiem budyniowym.
Morele wypestkować i pokroić w kostkę. Dodać je do masy serowej, wymieszać.
Tak przygotowane nadzienie rozsmarować na płacie schłodzonego ciasta francuskiego. Zwinąć w roladę a następnie pokroić w ok. 2 cm plastry. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 190 stopniach.










2 komentarze:

  1. Jakie świetne ślimaczki. Za chwilę będę jadła śniadanie, więc chętnie zjadłabym takiego ślimaczka. Apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie śliczne! Idealne do szkoły :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...