Kruche, pyszne i zakręcone, w dodatku szybkie w przygotowaniu ślimaczki z serowym nadzieniem i zatopionymi w nim kawałkami świeżych moreli. Takie cudeńka możecie zaserwować sobie nie tylko na weekendowe śniadanie, ale również jako drugie śniadanie do szkoły i pracy! I tu właśnie główną rolę odgrywa biały ser. Pamiętajcie, że mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ dostarczają im mnóstwo wapnia, witaminy D, budują zdrowe kości, zęby i pomagają zdrowo im się rozwijać.
Składniki na ok 10-12 sztuk:
- 1 opakowanie gotowego, rozwałkowanego ciasta francuskiego (ok. 350g)
- 350 g zmielonego twarogu
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka waniliowego budyniu w proszku
- 5-6 świeżych moreli
Twaróg wymieszac z cukrami, żółtkiem i proszkiem budyniowym.
Morele wypestkować i pokroić w kostkę. Dodać je do masy serowej, wymieszać.
Tak przygotowane nadzienie rozsmarować na płacie schłodzonego ciasta francuskiego. Zwinąć w roladę a następnie pokroić w ok. 2 cm plastry. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 190 stopniach.
Jakie świetne ślimaczki. Za chwilę będę jadła śniadanie, więc chętnie zjadłabym takiego ślimaczka. Apetyczne :)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne! Idealne do szkoły :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/