Nie ma to jak ciepła, chrupiąca bagietka na rozpoczęcie dnia... Żeby nie zapomnieć o mleku i jego przetworach, które powinny być nieodłącznym elementem naszych śniadań, przedstawiam Wam dziś pyszną bagietkę nadzianą białym serem, szpinakiem i boczkiem. Taka bagietka smakuje równie dobrze na zimno, więc z powodzeniem można spakować ją naszym milusińskim jako drugie śniadanie do szkoły. Pamiętajcie,
że mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i
młodzieży, ponieważ wspomagają pracę mózgu i pomagają im zdrowo się rozwijać.
Składniki na 2 sztuki:
- 2 podłużne bagietki
- 300 g zmielonego białego sera
- 100 ml kwaśnej gęstej śmietany
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 100 g wędzonego boczku
- sól, pieprz
Z bagietek wydrążyć środek, używając do tego najlepiej łyżki.
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni na chrupko.
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić przeciśnięty ząbek czosnku i posiekany szpinak. Smażyć, aż ze szpinaku odparuje cała woda. (Podsmażenie szpinaku i boczku można wykonać dzień wcześniej, dzięki czemu rano zaoszczędzimy cenny czas;).
Zmielony biały ser wymieszać ze śmietaną i jajkami. Dodać mąkę, szpinak i boczek. Wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
Wcześniej wydrążone bagietki napełnić masą serową, a następnie wstawić je do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: