niedziela, 13 września 2015

Łódeczkowe bagietki z białym serem i szpinakiem

Nie ma to jak ciepła, chrupiąca bagietka na rozpoczęcie dnia... Żeby nie zapomnieć o mleku i jego przetworach, które powinny być nieodłącznym elementem naszych śniadań, przedstawiam Wam dziś pyszną bagietkę nadzianą białym serem, szpinakiem i boczkiem. Taka bagietka smakuje równie dobrze na zimno, więc z powodzeniem można spakować ją naszym milusińskim jako drugie śniadanie do szkoły. Pamiętajcie, że mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ wspomagają pracę mózgu i pomagają im zdrowo się rozwijać.








Składniki na 2 sztuki:
  • 2 podłużne bagietki
  • 300 g zmielonego białego sera
  • 100 ml kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 100 g wędzonego boczku
  • sól, pieprz 


Z bagietek wydrążyć środek, używając do tego najlepiej łyżki.
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni na chrupko.
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić przeciśnięty ząbek czosnku i posiekany szpinak. Smażyć, aż ze szpinaku odparuje cała woda. (Podsmażenie szpinaku i boczku można wykonać dzień wcześniej, dzięki czemu rano zaoszczędzimy cenny czas;).
Zmielony biały ser wymieszać ze śmietaną i jajkami. Dodać mąkę, szpinak i boczek. Wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
Wcześniej wydrążone bagietki napełnić masą serową, a następnie wstawić je do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach.











0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...