środa, 19 sierpnia 2015

Szaszłyki z kurczakiem i ananasem

Bardzo smaczne połączenie delikatnego drobiowego mięsa z soczystym ananasem, nadziane na patyk w roli szaszłyka wrzuconego na grillowy ruszt. Polecam wszystkim zwolennikom egzotycznych smaków.






Składniki na ok.8-10 sztuk:
  • ok. 1 kg piersi z kurczaka
  • 1 świeży dojrzały ananas
  • 2-3 cebule
  • 3 łyżki oleju + 2 łyżki przyprawy kebab/gyros


Piersi z kurczaka pokroić w większą kostkę. Olej wymieszać z przyprawą kebab/gyros i w tak przyrządzonej marynacie obtoczyć kawałki kurczaka. Wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny a najlepiej na całą noc.
Ananasa obrać, pokroić w kostką podobną do wielkości kawałków kurczaka.
Cebule obrać, pokroić w plastry.
Patyczki do szaszłyków zmoczyć zimną wodą. Nadziewać na nie kolejno kawałki kurczaka, ananasa i cebuli. Czynność powtarzać do wykończenia składników.
Szaszłyki posmarować delikatnie olejem lub oliwą i umieścić na rozpalonym ruszcie. Grillować ok. 30-40 minut.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...