Mocno czekoladowe ciasto/ deser z zatopionymi czerwonymi owocami - malinami i kwaśnymi wiśniami, które idealnie przełamują słodycz czekolady. Idealne ciasto na zimno na lato, dość szybkie w przygotowaniu. Niezbyt lekkie, za to bardzo smaczne i naprawdę mocno czekoladowe, coś dla prawdziwych twardzieli i wybornych czekoladoholików:)
Zmodyfikowany przepis Doroty z MW.
Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:
SPÓD:
- 120 g kruchych ciastek digestive z czekoladą
- 50 g masła
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g ciemnej czekolady deserowej
- 100 g wydrylowanych wiśni
- 100 g malin
SPÓD:
Masło roztopić w rondelku.
Ciastka drobno pokruszyć lub zmiksować w malakserze. Połączyć z roztopionym masłem. Masą wylepić dno tortownicy, wygładzić. Wstawić do lodówki.
MASA:
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, a następnie stopniowo z roztopioną czekoladą.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z czekoladową masą. Na końcu do masy dodać maliny i wydrylowane wiśnie.
Masę rozsmarować na przygotowanym wcześniej spodzie. Wyrównać i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
prezentuje się tak, że każdy łasuch na pewno by się skusił :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
Dziękuję, ale do konkursu zgłoszę może inną propozycję - ta jest modyfikacją przepisu Doroty z MW.
UsuńPozdrawiam!
Wygląda cudownie.. Nie dość, że wiśnie, to jeszcze słodkie maliny - idealne! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Również pozdrawiam!:)
UsuńWow, ale to jest boskie! Zamawiam kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Po składnikach można się domyślić, że smak będzie wspaniały :) Super tarta!
OdpowiedzUsuń