Bardzo proste i szybkie ucierane ciasto z zatopionymi malinami. Pyszny dodatek do kawki, herbatki lub po prostu do pałaszowania solo, do zabrania ze sobą na pikniki lub poczęstowania weekendowych gości:)
Przepis na podłużną formę o wymiarach 25 cm x 12 cm:
- 3 jajka
- 1 szklanka* cukru
- 125 g miękkiej margaryny
- 50 ml mleka w temp. pokojowej
- 1 i 1/2 szklanki* mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 200 g malin
Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać margarynę i dalej ucierać. Do masy wlać mleko a następnie dodawać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko dokładnie zmiksować. gdyby ciasto wyszło bardzo gęste, można dodać jeszcze odrobinę mleka. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao, dokładnie zmiksować.
Ciemne ciasto wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, na nim rozłożyć delikatnie obtoczone w mące maliny i przykryć jasnym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45 minut w 175 stopniach. Przed wyciągnięciem ciasta, zrobić próbę patyczkiem.
Upieczoną babkę można posypać cukrem pudrem.
Apetyczne ciacho :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTake it Izzy
Oj bardzo apetyczna ta babka :-)
OdpowiedzUsuń...powiedziała babka z rodzynkiem;D Super!
UsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńwww.facebook.com/truskawkowa.fiesta