czwartek, 20 sierpnia 2015

Babka dwukolorowa z malinami

Bardzo proste i szybkie ucierane ciasto z zatopionymi malinami. Pyszny dodatek do kawki, herbatki lub po prostu do pałaszowania solo, do zabrania ze sobą na pikniki lub poczęstowania weekendowych gości:)






Przepis na podłużną formę o wymiarach 25 cm x 12 cm:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka* cukru
  • 125 g miękkiej margaryny
  • 50 ml mleka w temp. pokojowej
  • 1 i 1/2 szklanki* mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 200 g malin
* szklanka o pojemności 250 ml


Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać margarynę i dalej ucierać. Do masy wlać mleko a następnie dodawać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko dokładnie zmiksować. gdyby ciasto wyszło bardzo gęste, można dodać jeszcze odrobinę mleka. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao, dokładnie zmiksować.
Ciemne ciasto wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, na nim rozłożyć delikatnie obtoczone w mące maliny i przykryć jasnym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45 minut w 175 stopniach. Przed wyciągnięciem ciasta, zrobić próbę patyczkiem.
Upieczoną babkę można posypać cukrem pudrem.








Letnie owoce

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...