Wymarzone, weekendowe śniadanie, ale możecie je przygotować także w każdy inny dzień tygodnia, bo choć wygląda i smakuje bosko to jego przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 30 minut! Świeżo usmażone szpinakowe placuszki, pełne witamin i urzekające pięknym, wiosennym kolorem, przełożone kremowym pomidorowym serkiem z mocnym akcentem bazylii. Taka smakowa kompozycja bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła, mam nadzieję, że i wy nie będziecie mogli się jej oprzeć. Polecam, bo naprawdę szybko się robi a efekt zdumiewający!
Składniki na 2 porcje:
SZPINAKOWE PANCAKES:
- 3 garście liści młodego szpinaku
- 5 łyżek gęstego jogurtu greckiego
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 1 i 1/2 filiżanki* mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- odrobina oleju do smażenia
- 1 opakowanie (125g) kremowego serka "Arla Apetina Pomidory i Bazylia"
- 4 pomidory
Do blendera wrzucić liście szpinaku, dodać jogurt i mleko, zmiksować. Masę połączyć z jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia, wyciśniętymi ząbkami czosnku i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
Na patelni wysmarowanej olejem smażyć placuszki o średnicy ok. 8 cm.
Pomidory pokroić w plastry.
Usmażone placuszki smarować serkiem i przekładać plastrami pomidorów, zużywając po 6 placuszków na 1 torcik.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: