Pyszne, delikatne, miękkie i podwójnie czekoladowe babeczki z rabarbarem. Idealne na wiosenny deser. Szybkie "małe co nie co" na spotkanie z przyjaciółmi lub podwieczorek w rodzinnym gronie.
Polecam wszystkim wielbicielom czekolady!
Składniki na 12 sztuk:
- 1 i 1/2 szklanki* mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- niepełne 3/4 szklanki maślanki
- 75 ml oleju
- kilka kropli olejku waniliowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady z bakaliami firmy "Goplana"
- 2 łodygi rabarbaru
Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę, rabarbar na mniejsze kawałki.
Jajka ubić z cukrem do białości. Miksując, wlać do masy maślankę, olej i aromat waniliowy. Następnie dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wszystko wymieszać łyżką. Na końcu dodać pokrojoną czekoladę i rabarbar.
Masę rozdzielić do foremek na babeczki wyłożonych papierowymi papilotkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach.
Rabarbar i czekolada? To dopiero musiało być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńOj, było, było...:P
Usuńbardzo fajny opisany problem, będę częściej tu zaglądać
OdpowiedzUsuń