piątek, 5 czerwca 2015

Kefirowa terrina z nowalijkami

"Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego w naszym domu, dzień bez szklanki mleka lub jego przetworów jest dniem straconym." Bardzo często na naszym śniadaniowym stole goszczą mleczne zupy lub płatki z mlekiem, a kolacja zazwyczaj nie może się odbyć bez kubka owocowego jogurtu lub mlecznego koktajlu. Z tego właśnie powodu postanowiłam wymyślić coś mlecznego również jako dodatek do kanapki. Tak właśnie powstała ta terrina... Idealna na wiosenne ciepłe dni, jako dodatek do świeżego pieczywa lub po prostu podawana "solo" jako zimna przystawka - kolorowa terrina na bazie kefiru, z dodatkiem młodych buraczków, szczypiorku i ogórka. Do tego jajeczna warstwa, o mocno chrzanowym akcencie i obowiązkowo z nutką zielonego szczypiorku, który moim zdaniem idealnie pasuje do gotowanych jajek. Taka terrina to samo zdrowie!






Składniki na podłużną formę o wymiarach 10 cm x 20 cm:
  • 1 litr kefiru
  • 100 ml mleka
  • 1 i 1/2 opakowania żelatyny ( 1 opakowanie na 1 litr płynu)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżeczki tartego chrzanu
  • 2 ugotowane młode buraczki
  • pół długiego ogórka
  • 2 łyżki drobno posiekanego świeżego koperku
  • sól, pieprz, szczypta cukru


Kefir wymieszać z rozgniecionymi ząbkami czosnku, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Rozlać go na 3 dość równe porcje.
Do jednej porcji dodać ugotowane, starte na tarce jajka, posiekany szczypiorek i 2 łyżeczki chrzanu. Przyprawić.
Ugotowane buraczki obrać, pokroić i zmiksować na mus. Połączyć z drugą porcją kefiru i łyżeczką chrzanu. Przyprawić do smaku.
Ogórka obrać, usunąć wodnisty środek, resztę zetrzeć na tarce. Dodać do trzeciej porcji kefiru razem z posiekanym koperkiem. Przyprawić do smaku.
Żelatynę zalać zimnym mlekiem. Gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia, cały czas mieszając. Gdy lekko przestygnie, podzielić ją na 3 równe części i każdą połączyć oddzielnie z porcjami kefiru (jedną z jajkami, drugą buraczkową i trzecią ogórkową).
Formę wyłożyć folią spożywczą, wylać na dno masę jajeczną, wstawić na chwilę do zamrażalnika (dzięki temu szybciej zastygnie). Gdy zastygnie wylać na nią masę z buraczkami i również wstawić do zamrażalnika. Na końcu wylać masę ogórkową. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, żeby terrina porządnie zastygła.






Przepis bierze udział w konkursie:


Nowalijki w kuchni

2 komentarze:

  1. Świetna :)
    Chyba coś takiego przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Jest naprawdę smaczna i pięknie się prezentuje:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...