sobota, 11 kwietnia 2015

Pieczeń z groszkiem

Wszelakie pieczenie z mięsa mielonego są chyba moimi ulubionymi, zarówno pod względem smaku jak i różnorodności jeśli chodzi o dodatki. Taka pieczeń bogato nafaszerowana zielonym groszkiem pięknie zaprezentuje się na wiosennym stole a i będzie świetnym urozmaiceniem klasycznej kanapki.






Składniki na keksówkę o długości 25 cm:
  • ok. 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo - wołowego
  • 1 szklanka odsączonego groszku konserwowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej + 2 łyżki do posypania formy i wierzchu
  • przyprawy: sól, pieprz, cząber, majeranek, mielona gorczyca, słodka mielona papryka
  • olej do smażenia cebuli + do wysmarowania formy


Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na oleju.
Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać usmażoną, przestudzoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wymieszać, a następnie dodać przyprawy i bułkę tartą. Masę wyrobić ręką jak na kotlety mielone. Na końcu połączyć mięso z odsączonym groszkiem, wymieszać.
Masę przełożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą, wyrównać i wierzch też posypać bułką tartą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. godziny w 180 stopniach.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...