sobota, 11 kwietnia 2015

Łaciaty sernik z kajmakiem

Ładnie prezentujący się i świetnie smakujący sernik z dodatkiem kajmaku. Wbrew pozorom, wcale nie za słodki, kremowy, aksamitny, taki jaki powinien być. Polecam!
Zmodyfikowany przepis patysipysi z Wielkiego Żarcia.





Składniki na blachę 20cm x 30 cm:

KRUCHE CIASTO:
  • 1 i 3/4 szklanki* mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • 150 g schłodzonej margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
MASA SEROWA:
  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 torebka budyniu waniliowego 
DODATKOWO:
  • 250 g sera mascarpone
  • 4 łyżki masy kajmakowej
  • 2 łyżeczki budyniu o smaku krówki (ew. waniliowego)


KRUCHE CIASTO:
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier, cukier waniliowy, zrobić "dołek", wbić żółtka. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę margarynę i śmietanę. Szybko zagnieść gładkie ciasto. 2/3 ciasta wylepić na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę ciasta uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Spód podpiec ok. 10 minut w 190 stopniach.
MASA SEROWA:
Jajka ubić z cukrem do białości. Stopniowo dodawać twaróg, cały czas miksując. Następnie dodać olej, ciepłe mleko i budyń w proszku, zmiksować. 2/3 masy serowej wylać na podpieczony spód. Resztę masy serowej zmiksować z serkiem mascarpone, masą kajmakową i 2 łyżeczkami budyniu w proszku o smaku krówki (ew. waniliowym). Serową masę kajmakową kłaść kupkami na wylaną wcześniej masę serową, tworząc łatki.
Na wierzch sernika zetrzeć na grubych oczkach tarki, zamrożone wcześniej ciasto kakaowe.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 1 godzinę. Po upieczeniu zostawić sernik jeszcze przez ok. 15-20 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.



8 komentarzy:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...