czwartek, 2 kwietnia 2015

Kotlety fasolowe z tuńczykiem

Danie idealne na postny obiad, z ręką na sercu mogę je polecić wszystkim zwolennikom rybnych specjałów. Kotlety z ugotowanej na parze fasoli cannellini z dodatkiem tuńczyka w sosie własnym i ugotowanych ziemniaków, dzięki czemu kotleciki nabierają gładkiej, aksamitnej konsystencji. Do tego odrobina musztardy i świeżego szczypiorku dla zaostrzenia smaku. Naprawdę warte spróbowania!






Składniki na ok. 10 sztuk:
  • 1 mała puszka ugotowanej na parze fasoli cannellini firmy "Bonduelle"
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 puszka tuńczyka w wodzie
  • 3 małe ogórki konserwowe
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia


Fasolkę i tuńczyka odsączyć na sicie.
Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie. Ugotowane utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Fasolę i tuńczyka rozgnieść dokładnie widelcem na papkę, połączyć z ziemniakami. Do masy dodać starte na tarce ogórki konserwowe, szczypiorek i musztardę. Wbić jajko i wsypać 2 łyżki bułki tartej, masę dokładnie wymieszać. Gdyby kleiła się zbytnio do rąk, dodać jeszcze odrobinę tartej bułki. Masę przyprawić solą i pieprzem. Formować okrągłe kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor.








W parze ze zdrowiem

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...